Välkommen till vår nya blogg!

Jag får ofta frågor om mitt yrke, allt från praktiska organiseringstips till nyfikenhet kring vilken typ av kund som anlitar mig och varför tjänsten är så viktig idag. Därför har jag, tillsammans med min vän Jennie, startat den här bloggen.

Här kommer vi månadsvis att svara på era frågor, dela med oss av inspiration och ge konkreta tips för att skapa ordning och harmoni i hemmet. Hoppas ni vill följa med! 💛

Låda i lådan

Sälja & Skänka korgar och låda i lådan, hands on tips från Josephine -mars 2025

Josephine: Ett konkret hands on tips, är ju att ha sälja, skänka korgar nära till hands.

Jennie: Ja, och nu när vi har de här nya reglerna om att man inte får slänga textiler heller.

Josephine: Japp, då är det bra att ha lite extra ordning i sin textilåtervinning. Ha en plastsäck i tvättstugan så kan du enkelt rensa och sortera direkt efter tvätt. 

Sen det här med att ha småsaker som dräller omkring i lådor, där behöver man ha en låda i lådan för att det inte ska kännas kaos däri. Man kan också sortera in smågrejerna i zip-påsar så de inte far omkring.

Sen en annan viktig sak att tänka på är att man lätt ser och når dom prylar som man använder ofta, och att sakerna ska vara i rätt rum. Man placerar ut och funderar sedan, okej, var vill jag ha träningskläderna? Jag har bestämt att mina träningskläder ska vara i grovingången där även tvättstugan är, för där kan jag gå in och byta om snabbt, springa ut, in och sen även duscha där och hänga tillbaka dem eller slänga in dem direkt i tvättmaskin. Det är jätteskönt. Att man tänker, vad vill man ha sakerna som funkar för en?

Jennie: Ja, men precis, och det är det jag har upptäckt nu. Sex månader efter flytt har man kommit in i rutiner. Ser vad man behöver, ser vad man faktiskt gör.

Det är svårt att komma på innan var man ska ha allting. Man måste ha bott in sig ett tag.

Man måste ju också förstå sina köpbeteenden.

Vad är det folk köper på sig för mycket av? Oordning kommer ju lite grann ifrån att ha något slags överflöd, att inflödet är större än utflödet. Överfulla garderober, överfulla skåp. Allting.

Josephine: Ja absolut. I och med att man börjar rensa sitt hem ska man också börja fundera över vad man köper in hela tiden. Jag brukar föreslå köpstopp till mina kunder under tiden vi arbetar tillsammans. Då kan man liksom stanna upp och bli mer medveten om den biten.

Då kommer vi till nästa steg. Man ska ju inte heller ha, precis som du säger, överfulla skåp och lådor. Det ska vara lite luft i utrymmet. Det ska inte vara inpackat till max och helt överfullt när man öppnar lådan.

Även om det är ordning i lådan och det, men det ska inte vara helt fullt, då känns det i alla fall som grejerna attackerar en och det blir svårt att hitta. Det ska vara lite space helt enkelt.

Jennie: När det kommer till kläder så är jag så här. Jag älskar det här plagget och jag vill inte ha något annat plagg. Jag har inga kanske-kläder som inte känns hundra procent. Ibland känns det som att man har kläder som man tycker lite synd om. Alltså att man har den här gamla, den här blåa, den här rutiga grejen som jag har haft så länge och jag använder den inte så mycket som jag borde.

Josephine: Men då är det ju bra att skänka bort tänker jag. För de tar ju plats där med. Man kan skänka bort kläder och så kan man köpa lite begagnat. Så blir det lite som att man tar och ger av varandra.




Var börjar man? -Februari 2025

Josephine Lord Organisatör på Ordningsdoktorn reder ut tillsammans med Jennie Sahlén Marknadsföringsstrateg och planerare.

Josephine: Börja med att skriva ner en målbild, hur vill vi att det ska se ut och kännas hemma? Skriv också ner varför vi vill få ordning och hur vi ska gå tillväga. Det är superbra att ha med sig det innan man börjar så man vet vart man är påväg och varför, och så man har något att falla tillbaka på om man vacklar under resans gång.
Att börja med hallen är en bra start, det är det första vi ser när vi kommer hem och sista vi lämnar när vi går. 

Och med en välfungerande hall så kommer du långt. Rensa ut efter varje säsong så vi inte har några sommarjackor och skor kvar över vintern. 

Och ha bestämda platser för mössor och vantar.

Jennie: Och här är det så viktigt att ta med hela familjen från början, för om du inte berättar tydligt så kanske de inte ser var, var sak ska vara. Jag har rensat ibland och resten av familjen är inte med på noterna och lägger saker var som helst igen. 

Josephine: Sen så är det ju det där att inte börja så stort, utan att börja smått. Det är ju otroligt viktigt. Att det ska kännas som att man får belöning ganska snabbt. Wow! Det här blev en stor förändring, fast jag inte höll på så länge.

Ett sätt att börja utan att bli överväldigad är att ta femton minuter och rensa ut en låda bara. Man kan välja ut att söndagar så hjälps vi åt och sorterar våra saker. Tänk måndag morgon när du är stressad och inte behöver leta efter barnens vantar eller dina nycklar och det där pappret. 

Jennie: Jag har gjort en lista med mina tjejer som är 6 och 8 år, när vi vill se på tv, så skriver vi ner de saker vi måste göra, plocka på rummet, handla mat och ta ut soporna. Så får de bocka av från listan när det är färdigt, och kan vi göra de där roliga sakerna. 

De kan även skriva upp lek på listan eller att bada bubbelbad, eller se en film alla tillsammans, så får vi en demokratisk struktur hemma.

Josephine: Planera in pauser och uppgifter med balans, så kan vi återhämta oss och samtidigt inte skjuta på saker som är viktiga, det är en bra början. Målbild och en lista att ta med sig till familjen.

Vill du veta mer? Lämna dina uppgifter så hör jag av mig.